Skip to main content

Határtalanul

Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium

2030 Érd, Gárdonyi u. 1/b. Tel/fax:(23)365-140

OM 037320      E-mail: gardonyi.erd@gmail.com   123 011

________________________________________________________________________________

 HATÁRTALANUL 2018/2019

Magyar történelmi és kulturális kincsek nyomában Horvátországban


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő nyílt pályázatot hirdetett Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek címmel, a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének elősegítésére. Intézményük sikeresen pályázott határon túli tanulmányi kirándulásra, a „HATÁRTALANUL!” elnevezésű program keretén belül „Magyar történelmi és kulturális kincsek nyomában Horvátországban” elnevezéssel, így az Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium 7. évfolyamos diákjai közül 60 fő 4 napos tanulmányi kiránduláson vehetett részt.
Horvátország „legmagyarabb” vidékére, Dél-Baranyába, valamint a horvát főváros érintésével az egykori „magyar tengerpartra” utaztunk. Dél-Baranyában felkerestük a ma is létező magyar többségű településeket, és ellátogattunk az Erdődyek és a Zrínyiek egykori birtokaira, Varasdra és Csáktornyára is. Felkerestük Európa egyik leggazdagabb élővilágával rendelkező rezervátumát, a Kopácsi Rét Nemzeti Parkot.


1. Nap: Barangolás a Drávaszögben és Dél-Baranyában. Séta Eszéken.


2. Nagybodolyán, az alig 60-70 fős kistelepülésen megtekintettük a régi időkre emlékeztető, csodálatos tájházat, amelyben a helyi hagyományok, az itt élő dolgos emberek hajdan volt páratlanul gazdag élete elevenedik meg. A tájházban Jeszenszky Mária néni várta a csoportot. A határhoz szintén közeli, többségében magyarok lakta Kiskőszegen (Batinán) felmentünk a Bán-hegyre. A 27méter magas partizánemlékmű által uralt magaslatról szép kilátás nyílt a Dunára, és a máig vitatott horvát-szerb határvonalra. Következő állomásunk Laskó. Kevesen tudják, hogy itt, a Drávaszögben, vagyis a kettévágott Baranya megye déli felében több ezres magyar közösség él és élteti a magyar kulturális örökséget, beleértve a népzenei hagyományokat is. Meglátogattuk a helyi magyar iskolát is. . Felkerestük Európa egyik leggazdagabb élővilágával rendelkező rezervátumát, a Kopácsi Rét Nemzeti Parkot. Megtekintettük a nemzeti parkot bemutató kiállítást és kisfilmet, majd a bürühidakon (fapallókon) teszünk sétát a mocsaras terület felett. Délután Kelet-Szlavónia magyar, német és horvát kulturális gyökerű Dráva parti nagyvárosába, Eszékre látogattunk. Sétáltunk a hangulatos belvárosban és a nagy őrvárban, melynél 1849 februárjában szabadságharcunk legnagyobb magyar veszteséggel járó ütközete zajlott.2. nap: Zágráb magyar vonatkozásai

Az egykori Jugoszlávia minden pontjáról érkező, és itt letelepedő, másfél ezres magyar közösséggel rendelkező Zágrábban városnéző sétán vettünk részt, benne a Szent István kápolnával és a székesegyházzal, ahol láttuk Szent László koronázási palástját is. Itt nyugszik Erdődy Tamás, valamint az 1919-es újratemetésük óta Frangepán Ferenc és Zrínyi Péter is.
A Káptalandombi városrészből átsétáltunk a Felsővárosba (Gradac), itt találjuk a Jellasics-teret, valamint a Szent Márk-teret a Szent Márk templommal, rajta Horvátország és Zágráb címerével. A Medvenica-hegy déli oldalában, Zágráb fölött emelkedik a horvát főváros legjelentősebb középkori műemléke. A magas sziklák által védett Medvedgrad várát 1249-1254 között építették azzal a céllal, hogy megvédje a várost a tatár támadásoktól. A várból szép kilátás nyílt Zágrábra és a környékre.


3. nap: Lovran és Abbázia, a „Magyar Tengerpart”. A Kvarner-öböl magyar vonatkozásai.

Délelőtt megismerkedtünk Fiume történelmi belvárosával a korzón található Óratoronnyal, a kikötővel és annak magyar felirataival. A magyar időben épült a piac, a színház, és egyéb fontos épületek: a Kormányzói Palota, a Magyar Királyi Tengerészeti Hatóság épülete, az Adria-palota és az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. székháza. Felkerestük a magyar feliratú kikötői bakokat és a Baross emléktáblát is, melyet megkoszorúztunk.
A monarchia világa elevenedett meg a horvát tengerparton, hiszen Fiume (Rijeka) mellett Abbázia (Opatija) volt a magyar üdülőhely a Kvarner-öbölben . Mesebeli sétát tettünk az egész horvát tengerpart talán legszebb, legromantikusabb sétányán. Ez a híres Lungomare, amely 12 km hosszan húzódik, gyakran mélyen a sziklafalba vájva egészen Lovrantól Abbáziáig (Opatija). A legpatinásabb monarchia korabeli épületek helyezkednek el a sétány mentén, a magyar uralkodó osztály hangulatos villáival. Lovran ékszerdoboz óvárosában találjuk azt a villát, ahol Feszty Árpád is elhunyt (emléktábla). Felkerestük Gróf Andrássy Gyula miniszterelnök utolsó lakhelyét Voloskón, melyet szintén emléktábla jelöl. Sétáltunk a tengerparton a híres, sziklába vájt sétányon és felkerestük a Hotel Palace Bellevue-t, amely Markusovszky Lajos 1848-49-es tábori főorvos utolsó lakhelye volt. Emlékét tábla őrzi a szálloda falán.


4. nap: Látogatás a Frangepánok, a Zrínyiek és az Erdődy grófok birodalmában

A Fiuméhez tartozó Tersattoba (Trsat) látogattunk. A Tersattoi Mária búcsújáró templom kápolnája magyar hadihajók emlékét őrzi (a Szent István, Viribus, Unitis, stb.). „Az egész magyar hadiflotta itt parádézik a tersattói kápolna belső falán.”
Felsétáltunk Tersatto várába, amelyet a Frangepánok építettek a 13. században. Varasd mintegy 200 évig Horvátország fővárosa volt. Városnézésünk során felkerestük az Erdődyek várkastélyát és tettünk egy sétát Európa talán legszebb barokk belvárosban. Itt találtuk a Megyeházát, a Draskovics Palotát, a székesegyházat és a gyönyörű városházát is. Felsőzrínyifalván (Gornji Kuršanec) megkoszorúzzuk azt a Zrínyi-obeliszket, amelynek eredetijét Csáktornyán, a Muraközi Múzeum udvarán állították fel.
Csáktornyán, a Zrínyiek sasfészkében tettünk sétát. Vára ma a Muraközi Múzeum otthona. A bejáratánál található „Zrínyi Péter búcsúja” emlékműnél felidéztük a Wesselényi-féle összeesküvés történetét, amely Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc kivégzéséhez is vezetett.


A program során a diákok megtapasztalták a külhoni magyarok vendégszeretetét, magyarságtudatukat, életmódjukat, jelen lehettek nagy történelmi események helyszínein. Sok új ismeretet szereztek, gazdagodtak emberi kapcsolataik, szociális kompetenciáik, az egész személyiségük pozitív irányban változott.

Petrik Tímea szaktanár, projektvezető

Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium

2030 Érd, Gárdonyi u. 1/b. Tel/fax:(23)365-140

OM 037320      E-mail: gardonyi.erd@gmail.com   123 011

________________________________________________________________________________

 HATÁRTALANUL 2017/2018

Testvérvárosi élmények: Érd és Szászrégen
Utazás a Határtalanul! pályázat keretében Erdélybe, a Maros völgyébe


2018.április 9-13-ig az Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium 40 gimnazista tanulója 3 kísérő tanárral Erdély történelmi és természeti értékeinek nyomába eredt a Határtalanul! pályázat jóvoltából. Erről készített élménybeszámolót két résztvevő: Keserű Karina és Szombati Vivien 10. évfolyamos tanulók:

Utunk első nap Marosvásárhelyre vezetett, ahol csatlakozott hozzánk idegenvezetőnk, Ferenc Lehel, aki bemutatta a város nevezetességeit, és velünk tartott egész utunk során. Este elfoglaltuk a szállásunkat Galonyán az Auguszta Vendégházban. A ház tulajdonosa Kemény Géza nagy szeretettel fogadott minket.

Utazásunk második napján felbuszoztunk Borszékre, Székelyföld legészakibb városába, ahol két órás túrát tettünk az erdőben. A hely érdekessége, hogy több mint 30 bővizű borvízforrása van, amelyből mi többnek is megkóstoltuk a különleges ízű, kissé szénsavas vizét. Utána ellátogattunk a város borvíz palackozójába, ahol bemutatták a palackozás folyamatát.
A nap utolsó állomása a marosvécsi Kemény-kastély volt. Tulajdonosa vendéglátónk, Kemény Géza, Kemény János báró unokája körbevezetett minket a család kastélyában, anekdotákat mesélve. Megtudtuk, hogy ez az épület adott otthont az Erdélyi Helikon írói munkaközösség találkozóinak. A látogatás végén a kastély parkjában megkoszorúztuk Wass Albert sírját az iskola nevében.

Következő nap ellátogattunk Szászrégenbe, leendő testvériskolánk városába, ahol a diákok és tanáraik üdvözöltek minket. A polgármester és az alpolgármester nagy szeretettel fogadták a csoportot a Polgármesteri Hivatalban.
Partneriskolánk tanulóival elsétáltunk a város jelképéhez az evangélikus templomhoz, majd tovább az iskolába, a Petru Maior Technológiai Líceumba. Az igazgató asszony körbevezetett minket az iskolában, és néhány osztály tanóráiba is bepillanthattunk. Egy közös ebéd után meglátogattuk a szászrégeni skanzent, majd visszautaztunk az iskolába. Egy kis kötetlen ismerkedés után átadtuk az Érdi Ifjúsági Önkormányzat ajándékát, értékeltük az együtt töltött napot, és tervezgettük a júniusi találkozás programját. Ezzel a nappal elindult a két iskola közvetlen kapcsolatának kialakítása, melyet hamarosan a testvériskolai szerződés aláírásával is megerősítünk.

Negyedik nap Korond volt az első megállónk. Megtekintettünk egy fazekas műhelyt, ahol megnézhettük hogyan készítik a népi edényeket, kerámiákat. Utána átmentünk Parajdra. Itt busszal levittek minket a sóbányába, a kirándulás egyik legkülönlegesebb helyszínére. A nap utolsó programja Szováta volt, ahol körbesétáltuk a Medve-tavat. Érdekessége, hogy a világ legnagyobb heliotermikus tava, alakja kiterített medvebőrre hasonlít, innen származik a neve.

A hazautazás napján megálltunk Segesváron, és megtekintettük történelmi központját. Felkerestük Dracula házát, a Diáklépcsőt, valamint az evangélikus vártemplomot is.

Tartalmas, eseményekben és élményekben gazdag öt napot töltöttünk az erdélyi magyarok között. A Határtalanul! pályázat segített, hogy jobban megismerjük testvérvárosunkat, Szászrégent, és környékét, valamint a határon túl élő magyarok kultúráját. Várjuk június elejét, amikor mi mutathatjuk meg városunkat a szászrégeni diákok számára!

________________________________________________________________________________HATÁRTALANUL 2016/2017

„Kincses Erdély” Erdély történelmi és természeti értékeinek nyomában


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt EMET által finanszírozott „Határtalanul!- Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” pályázaton 1.847 200 Ft-ot nyertünk tanulmányi kirándulásra, amely fedezte 50 diák és 5 kísérő tanár szállás- és utazási költségét.


2017. március 13-17-ig Erdély történelmi és természeti értékeinek nyomába eredtünk. Jártunk Nagyváradon, megálltunk Erdély kapujánál, Királyhágón, Bánffyhunyadon megcsodáltuk a fakazettás erődtemplomot. Gyönyörködtünk Kolozsvár esti fényeiben. Kolozsvár nevezetességeinek megtekintése után felejthetetlen élményt nyújtott a Tordai Sóbánya, valamint a Tordai-hasadék. Népművészeti értékeket tekintettünk meg a Torockói Tájházban. Torockószentgyörgyi vártúra mindannyiunk számára maradandó élményt nyújtott. Nagyenyeden megkoszorúztuk az 1848-as emléktáblát, majd a gyulafehérvári érseki székesegyházban folytattuk kirándulásunkat. A felújított Vajdahunyad várban is sok értékes ismerettel gazdagodtunk. Déva várából gyönyörű kilátás tárult a szemünk elé. Marosillyén megtekintettük Bethlen Gábor fejedelem felújított szülőházát, majd Máriaradnán a szintén felújított kegytemplomot, zarándokhelyet. Aradon megkoszorúztuk a Szabadságszobrot.


Az utazás során külhoni diákokkal is találkoztunk, a baráti focimeccsekre sokáig fogunk emlékezni. A kirándulás hozzájárult az elméleti ismeretek kibővítéséhez. Betekinthettünk a határon túli magyarok mindennapjaiba.


________________________________________________________________________________


HATÁRTALANUL 2015/2016

Hunyadiak nyomában a Délvidéken”

 

Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek

 

Intézményünk első alkalommal nyújtott be pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt EMET által finanszírozott „Határtalanul!- Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” felhívásra.

A pályázaton 1.317.000forint támogatást nyert intézményünk, mely 39 diák és 4 kísérőtanár számára biztosította a szállás- és utazási költségeket.

 

2016. március 15-18-ig a „Hunyadiak nyomában a Délvidéken” tematikus út keretében Aradra, Temesvárra, Galambóc várához, Belgrádra, Székelykevére, Péterváradra, Csantavérre és Szabadkára is eljutottunk. Természetesen a Kis – és Nagy – kazán szoros, a Palicsi-tó is szerepelt a programban. Látogatást tettünk Kishegyesen az Ady Endre Kísérleti Általános Iskolába.

 

Az utazás célja, hogy diákjaink nagy magyarjaink nyomában járva megismerjék e vidék történelmi múltját, szépségeit, a határon túli magyar területeken élők mindennapjait. A négy nap során az iskolai tananyaghoz kapcsolódóan, ám rendhagyó formában bővítettük tanulóink ismereteit, tudását.