Skip to main content

Határtalanul

&?

Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium

2030 Érd, Gárdonyi u. 1/b. Tel/fax:(23)365-140

OM 037320      E-mail: gardonyi.erd@gmail.com   123 011

________________________________________________________________________________

 HATÁRTALANUL 2017/2018

Testvérvárosi élmények: Érd és Szászrégen
Utazás a Határtalanul! pályázat keretében Erdélybe, a Maros völgyébe


2018.április 9-13-ig az Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium 40 gimnazista tanulója 3 kísérő tanárral Erdély történelmi és természeti értékeinek nyomába eredt a Határtalanul! pályázat jóvoltából. Erről készített élménybeszámolót két résztvevő: Keserű Karina és Szombati Vivien 10. évfolyamos tanulók:

Utunk első nap Marosvásárhelyre vezetett, ahol csatlakozott hozzánk idegenvezetőnk, Ferenc Lehel, aki bemutatta a város nevezetességeit, és velünk tartott egész utunk során. Este elfoglaltuk a szállásunkat Galonyán az Auguszta Vendégházban. A ház tulajdonosa Kemény Géza nagy szeretettel fogadott minket.

Utazásunk második napján felbuszoztunk Borszékre, Székelyföld legészakibb városába, ahol két órás túrát tettünk az erdőben. A hely érdekessége, hogy több mint 30 bővizű borvízforrása van, amelyből mi többnek is megkóstoltuk a különleges ízű, kissé szénsavas vizét. Utána ellátogattunk a város borvíz palackozójába, ahol bemutatták a palackozás folyamatát.
A nap utolsó állomása a marosvécsi Kemény-kastély volt. Tulajdonosa vendéglátónk, Kemény Géza, Kemény János báró unokája körbevezetett minket a család kastélyában, anekdotákat mesélve. Megtudtuk, hogy ez az épület adott otthont az Erdélyi Helikon írói munkaközösség találkozóinak. A látogatás végén a kastély parkjában megkoszorúztuk Wass Albert sírját az iskola nevében.

Következő nap ellátogattunk Szászrégenbe, leendő testvériskolánk városába, ahol a diákok és tanáraik üdvözöltek minket. A polgármester és az alpolgármester nagy szeretettel fogadták a csoportot a Polgármesteri Hivatalban.
Partneriskolánk tanulóival elsétáltunk a város jelképéhez az evangélikus templomhoz, majd tovább az iskolába, a Petru Maior Technológiai Líceumba. Az igazgató asszony körbevezetett minket az iskolában, és néhány osztály tanóráiba is bepillanthattunk. Egy közös ebéd után meglátogattuk a szászrégeni skanzent, majd visszautaztunk az iskolába. Egy kis kötetlen ismerkedés után átadtuk az Érdi Ifjúsági Önkormányzat ajándékát, értékeltük az együtt töltött napot, és tervezgettük a júniusi találkozás programját. Ezzel a nappal elindult a két iskola közvetlen kapcsolatának kialakítása, melyet hamarosan a testvériskolai szerződés aláírásával is megerősítünk.

Negyedik nap Korond volt az első megállónk. Megtekintettünk egy fazekas műhelyt, ahol megnézhettük hogyan készítik a népi edényeket, kerámiákat. Utána átmentünk Parajdra. Itt busszal levittek minket a sóbányába, a kirándulás egyik legkülönlegesebb helyszínére. A nap utolsó programja Szováta volt, ahol körbesétáltuk a Medve-tavat. Érdekessége, hogy a világ legnagyobb heliotermikus tava, alakja kiterített medvebőrre hasonlít, innen származik a neve.

A hazautazás napján megálltunk Segesváron, és megtekintettük történelmi központját. Felkerestük Dracula házát, a Diáklépcsőt, valamint az evangélikus vártemplomot is.

Tartalmas, eseményekben és élményekben gazdag öt napot töltöttünk az erdélyi magyarok között. A Határtalanul! pályázat segített, hogy jobban megismerjük testvérvárosunkat, Szászrégent, és környékét, valamint a határon túl élő magyarok kultúráját. Várjuk június elejét, amikor mi mutathatjuk meg városunkat a szászrégeni diákok számára!

________________________________________________________________________________HATÁRTALANUL 2016/2017

„Kincses Erdély” Erdély történelmi és természeti értékeinek nyomában


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt EMET által finanszírozott „Határtalanul!- Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” pályázaton 1.847 200 Ft-ot nyertünk tanulmányi kirándulásra, amely fedezte 50 diák és 5 kísérő tanár szállás- és utazási költségét.


2017. március 13-17-ig Erdély történelmi és természeti értékeinek nyomába eredtünk. Jártunk Nagyváradon, megálltunk Erdély kapujánál, Királyhágón, Bánffyhunyadon megcsodáltuk a fakazettás erődtemplomot. Gyönyörködtünk Kolozsvár esti fényeiben. Kolozsvár nevezetességeinek megtekintése után felejthetetlen élményt nyújtott a Tordai Sóbánya, valamint a Tordai-hasadék. Népművészeti értékeket tekintettünk meg a Torockói Tájházban. Torockószentgyörgyi vártúra mindannyiunk számára maradandó élményt nyújtott. Nagyenyeden megkoszorúztuk az 1848-as emléktáblát, majd a gyulafehérvári érseki székesegyházban folytattuk kirándulásunkat. A felújított Vajdahunyad várban is sok értékes ismerettel gazdagodtunk. Déva várából gyönyörű kilátás tárult a szemünk elé. Marosillyén megtekintettük Bethlen Gábor fejedelem felújított szülőházát, majd Máriaradnán a szintén felújított kegytemplomot, zarándokhelyet. Aradon megkoszorúztuk a Szabadságszobrot.


Az utazás során külhoni diákokkal is találkoztunk, a baráti focimeccsekre sokáig fogunk emlékezni. A kirándulás hozzájárult az elméleti ismeretek kibővítéséhez. Betekinthettünk a határon túli magyarok mindennapjaiba.


________________________________________________________________________________


HATÁRTALANUL 2015/2016

Hunyadiak nyomában a Délvidéken”

 

Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek

 

Intézményünk első alkalommal nyújtott be pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt EMET által finanszírozott „Határtalanul!- Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” felhívásra.

A pályázaton 1.317.000forint támogatást nyert intézményünk, mely 39 diák és 4 kísérőtanár számára biztosította a szállás- és utazási költségeket.

 

2016. március 15-18-ig a „Hunyadiak nyomában a Délvidéken” tematikus út keretében Aradra, Temesvárra, Galambóc várához, Belgrádra, Székelykevére, Péterváradra, Csantavérre és Szabadkára is eljutottunk. Természetesen a Kis – és Nagy – kazán szoros, a Palicsi-tó is szerepelt a programban. Látogatást tettünk Kishegyesen az Ady Endre Kísérleti Általános Iskolába.

 

Az utazás célja, hogy diákjaink nagy magyarjaink nyomában járva megismerjék e vidék történelmi múltját, szépségeit, a határon túli magyar területeken élők mindennapjait. A négy nap során az iskolai tananyaghoz kapcsolódóan, ám rendhagyó formában bővítettük tanulóink ismereteit, tudását.